• loslopendeberen.jpg

Over loslopende beren

Met een correctie van meer dan 20 procent sinds hun vorige piek belandden de Amerikaanse beurzen dit kwartaal in een berenmarkt en ook de Europese beurzen flirten met deze grens. De inflatie bereikt historische pieken en ook de rente werd al fors opgetrokken, om van de wereldwijde logistieke problemen nog maar te zwijgen. Wat moet je als investeerder in deze omstandigheden dan doen?

Wie ooit op vakantie is geweest in een natuurreservaat kent deze tip nog wel, bedoeld voor wie oog in oog met een beer komt te staan; “Loop zeker niet in paniek weg van de beer en maak je zo groot mogelijk” . Ook voor investeerders geldt dit advies. Ineenkrimpen van schrik en in paniek weglopen van de beurzen is zowat het slechtste wat je kan doen.

Berenmarkten zijn immers eigen aan de beursgeschiedenis en worden ook telkens opnieuw gevolgd door ‘stierenmarkten’. Die term refereert aan het beeld van de stier die zijn hoorns opricht en op die manier de beurskoersen opnieuw optilt. Zoals een daling op de beurzen zich snel en fors kan inzetten, zijn ook opwaartse bewegingen vaak erg snel en bruusk. Een mooi voorbeeld is het beursjaar 2020. De zeer zware correctie die toen in het begin van jaar optrad, omdat beleggers vreesden voor de zware economische impact van de coronamaatregelen, was tegen het einde van datzelfde jaar bijna volledig weggepoetst. Beleggers die begin 2020 in paniek de beurzen ontvluchtten omdat de toenmalige correctie blijkbaar maar geen einde nam, bleven ettelijke maanden later met een stevige kater achter.

Echte berenmarkten, zoals die we dit jaar lijken in te gaan, strekken zich doorgaans over een langere periode uit en doen dus ook langer over het herstel.

 

“Loop zeker niet in paniek weg van de beer!”

 

Interessanter is het feit dat de periode waarin een markt in berenterritorium terechtkomt (en dus meer dan 20 procent verliest) veel langer duurt dan de periode waarin de markt volledig uitvlakt. Voor de 12 berenmarkten die sinds de Tweede Wereldoorlog optraden, duurde het gemiddeld 236 dagen om tot 20% te verliezen, maar bereikte ze daarna al na 130 dagen de bodem. Meer nog, bij 7 van de 12 berenmarkten was het dieptepunt al binnen 6 weken bereikt.

Daarom is het ook zo belangrijk om in neergaande markten je kalmte te bewaren: wie verkoopt heeft de neiging de kat uit de boom te kijken alvorens hij/zij terug instapt. Tegen dat je dan eindelijk de moed bij elkaar geraapt hebt om terug in te stappen, heb je vaak al een groot stuk van het herstel gemist. Beurzen lopen immers voorop op de economie en zullen bij de minste positieve signalen al beginnen stijgen. Wie bijvoorbeeld de voorbije 10 jaar de 10 beste beursdagen, die dan nog eens vaak rond de slechtste dagen vallen, miste, gaf daarmee 40% rendement af tegenover wie gewoon in de markt geïnvesteerd bleef. Het is duidelijk dat wie blijft zitten mee zal surfen op het herstel van de marken.

Tot slot is het in de huidige omgeving, waar de inflatie zeer hoog blijft en de toekomstige economische situatie uiterst onzeker is, belangrijker dan ooit om kwalitatieve bedrijven te kopen: Koop aandelen bij van bedrijven die financieel zeer gezond zijn, die dus weinig of geen schulden hebben. Deze bedrijven worden minder geraakt door stijgende rentekosten.

Gezonde bedrijven die jaar-in-jaar-uit stevige cashflows blijven generen zijn dan ook extra aantrekkelijk. Zulke bedrijven hebben de financiële slagkracht om ook in moeilijkere economische tijden te blijven investeren. Daarnaast word je als investeerder beloond met een dividend, ook als de koers van het aandeel onderuit gaat. In de huidige omgeving van hoge inflatiecijfers kom je dan automatisch uit bij bedrijven die dankzij hun zeer sterke merken of een unieke positionering prijszettingskracht hebben. Het zijn bedrijven die de veel hogere kosten kunnen doorrekenen in hun prijzen zonder dat ze marktaandeel verliezen. Binnen Accuro houden we altijd rekening met negatieve scenario’s wanneer we bedrijven selecteren. We wachten rustig af tot de beer naar andere oorden vertrekt en plaats maakt voor betere tijden. We wensen iedereen dan ook een heel mooie zomer toe, in de wetenschap dat stierenmarkten altijd terugkeren.  

 

Al onze artikelen in uw mailbox?

Schrijf u in op onze periodieke nieuwsbrief en word geïnspireerd
 

Inschrijven